Svetska nestasica zlata

SOKANTNO UPOZORENJE!
Americki ekspert digao na noge svetsku javnost: Moc DOLARA ce biti POTPUNO UNISTENA! Evo i kada...


Datum : 17.07.2020.
Izvor : Kurir.rs

Americki ekspert za ekonomiju i finansije Alasder Makleod izjavio je da bi do kraja 2020. godine kupovna moć americkog dolara mogla biti u potpunosti unistena, a u tom slucaju bi cene zlata i srebra dostigle neverovatne vrednosti, prenosi portal "USA vocdog".

Prema recima Makleoda, nadvija se bankarska kriza koja bi se mogla manifestovati za mesec dana. Velika je verovatnoca da ce trziste akcija i drzavnih obveznica, ukljucujuci i americki dolar, izgubiti vrednost.

"To ce biti istorijska lekcija. Sve moze nestati preko noci. Ako valuta na kojoj je sve zasnovano propadne, propasce i druge aktive", upozorava on. Makleod istice da se u buducnosti mogu ocekivati prekidi kada je rec o isporukama zlata na buduce (terminsko) trziste. Deo banaka bi se mogao suociti sa problemom u izvrsavanju svojih obaveza-jednostavno nece imati zlata za svoje klijente. To moze dovesti do gubitka poverenja.
"U najgorem slucaju, poverenje u buduce trziste moze biti u potpunosti unisteno, jer niko nece biti siguran da ce dobiti pravi plemeniti metal. Buduce trziste ce izgubiti svoju svrhu. Nerealizovanje ugovora na berzi Komeks moze biti ozbiljan problem za finansijska trzista", objasnjava strucnjak.


Zbog toga ekspert preporucuje bankama da prave rezerve plemenitih metala, kako bi sacuvali svoju ustedjevinu od potpunog gubitka tokom predstojece bankarske krize.

Prema podacima Geoloskog zavoda SAD u martu 2020. godine u zemlji je proizvedeno 16,8 tona zutog zlata. U poredjenju sa martom 2019. godine, proizvodnja je opala za tri odsto.

Prema recima eksperta, negativne posledice uvodjenja karantina zbog virusa korona odrazice se na statisticke podatke za april. Mnoge kompanije koje proizvode zlato u SAD obustavljale su rad u aprilu