NOVI SAMAR ZA BITKOIN

NOVI SAMAR ZA BITKOIN: SVETSKI INVESTITORI OKRECU MU LEDA I ULAZU U ZLATO


Poniranje kriptovaluta prisililo je investitore da traze druga sigurna utocista u tradicionalnim robama, kao sto su plemeniti metali. Analiticari koji prate ulaganja otkrili su da se mnogi ulagaci okrecu zlatu u fizickom obliku, a veliki deo njih usmeravaju se investicionim fondovima koji trguju zlatom.


Najpopularnijom kriptovalutom na svetu, bitkoinom, trguje se ispod 4.000 dolara skoro tri nedelje. Ostale velike digitalne valute, ukljucujuci etereum i ripl takodje su naglo pale od pocetka godine. "Prodaja na trzistu kriptovaluta promenila je investicionu klimu", izjavio je izvrsni direktor Van Eck Associates za ETF Edge program. Dok je jos 2017. godine, kada je cena bitkoina dostigla svoj istorijski vrhunac iznad 20.000 dolara, potraznja je bila malo usmerena od zlata, a sada se navodno investitori vracaju nazad.


Zanimljivo je da smo upravo ispitali 4.000 bitkoin investitora i njihova investicija broj jedan za 2019. je zapravo zlato. Tako zlato, koje je izgubilo bilo tron od bitkoina, sada ide drugim putem”, rekao je Jan Van Eck. "Ne samo da smo izgubili svu likvidnost na osnovnoj robi, vec uistinu izvan egzistencijalnog argumenta blokcejna, bilo je veoma tesko raspravljati o vrednosti. Medjutim, vrednost zlata ne moze da se ospori", rekao je Tim Sejmur.


On je objasnio da Rusija nema „normalne finansijske instrumente za ulaganje u plemenite metale, ukljucujuci i nepovoljne uslove za metalne racune i PDV za fizicko zlato. Prosle sedmice, Rusija je nadmasila Kinu i postala peti najveci vlasnik zlata u svetu. Centralna banka Rusije saopstila je da je u od januara do novembra 2018. godine kupila 273 tone zlata, povecavajuci zlatne rezerve na skoro 2.125 tona.