Investiciono zlato | Prodaja investicionog zlata

PRODAJA INVESTICIONOG ZLATA


Investiciono zlato predstavlja jednu od neprikosnovenih investicionih kategorija.

ZASTO JE TO TAKO ?

Investiciono zlato predstavlja zlato najveceg kvaliteta 999.9, koje se proizvodi u strogo kontrolisanim industrijskim uslovima.
Investiciono zlato, smatra se krunom licne imovine, svakog mudrog i ekonomski obrazovanog coveka.
Investiranje i cuvanje likvidnih sredstava u plemenitim metalima, obezbedjuje spokoj i sigurnost u svim vremenima .
Svaka porodica, trebala bi imati deo imovine ulozen u plemenite metale.
Novac ulozen u investicino zlato ,pruza ulagacima posebnu sigurnost.
Takodje, pruza posebnu sigurnost i u vremenima velikih globalnih i zivotnih izazova
Prodaja investicionog zlata u svetu ima bogatu tradiciju. Zlato je vekovima unazad, predstavljalo izvrsno sredstvo, za ocuvanje vrednosti imovine. Zbog toga, vecina valuta do pocetka dvadesetog veka, bila je vezana za zlato. U tom vremenskom razdoblju, bilo je moguce zameniti novac za zlatne kovanice ( dukate ) iste nominale.
Prilikom usaglasavanja zakonodavsta Republike Srbije i Evropske Unije, nasi regulatorni propisi, postaju harmonizovani sa evropskim. Isti, prepoznaju investiciono zlato i daju mu evropski tretman. Investiciono zlato u nasoj zemlji 01.04.2018 godine, postaje oslobodjeno opsteg poreza na promet, poznatog kao PDV .


PDV = 0 %.
Zakonski osnov :
Zakon o pdv-u, Clan 36b.


Prodaja investicionog zlata, vrsi se po najvisim svetskim standardima. Prodaja investicionog zlata vrsi se u formi zlatnih poluga i zlatnih dukata. Zlatne poluge imaju zagarantovanu cistocu 995/000 i vecu, kao zagarantovanu tezinu.
Zlatni dukati, koji su odredjenom vremenskom periodu, bili ili jesu, zakonsko sredstvo placanja, u zemlji porekla dobijaju investicioni status. I oni su kao takvi, oslobodjeni Poreza na dodatu vrednost.
Svi investicioni formati ( zlatne poluge i zlatni dukati ) proizvode se u uglednim kovnicama, koje imaju najvisu tehnicku kompetenciju i sposobnost za proizvodnju plemenitih metala.
Autenticnost i nepovredivost fizickog integriteta svih proizvoda trajno je garantovana pratecom dokumetacijom Proizvodjaca i Uvoznika.
Prodaja investicinog zlata direktno je vezana za trenutnu cenu zlata na otvorenom trzistu ( berzi ). Trenutna vrednost zlata na berzi, poznata je kao
SPOT cena .SPOT cena, ima funkcionalnu vrednost, slicnu SREDNJEM KURSU neke valute.
Naime, to znaci da se ona najvise upotrebljava u statisticke svrhe.
Kupovina investicionog zlata, nikada se ne moze obaviti po SPOT ceni.
Kada se zlato fizicki ne isporucuje kupcu, onda je razlika izmedju SPOT i PRODAJNE cene zanemarljiva.
Ovaj nacin ulaganja u zlato, ne preporucujemo i smatramo ga prilicno upitnim .Razlog 1 : Prilikom ovakvog ulaganja, vi u potpunosti ne raspolazete svojom imovinom. Jednostavno receno - zlato se ne nalazi kod Vas.


Razlog 2 : Nikada ne mozete biti sigurni, da li je firma kojoj ste ukazali poverenje, zaista i kupila zlato za Vas racun . U tom slucaju, vi ste sustinski, zamenili jedan papir sa drugim.


Razlog 3 : Sta ce se dogoditi ako firma ode u bankrot ? Na koji nacin cete naplatiti ulozeni novac ?


U prilog navedenim cinjenicama ide i regulatorna odluka ,,Basel III " koju je donela Banka za medjunarodna poravnanja (BIS ) kojom se alocirano zlato tj. zlato koje se isporucuje fizicki kupcu, proglasava IMOVINOM PRVOG REDA -TJ.IMOVINOM BEZ RIZIKA .

Istom odlukom, nealocirano zlato tj. zlato koje kupac fizicki ne preuzima, proglasava se VISOKO RIZICNOM IMOVINOM.

Navedena odluka dodatno ce ojacati poziciju fizickog zlata.


U skorijoj buducnosti moze se ocekivati, da trgovina finansijskim derivatima koji imaju pokrice u zlatu, nece uticati na cenu alociranog ( fizickog ) zlata.


PROCES KUPOVINE

Zlatara Gold , vrsi prodaju investicionog zlata, koje se fizicki isporucuje kupcu. Dakle, nakon izvrsenog placanja, kupac investiciono zlato fizicki preuzima, nosi sa sobom i skladisti na nacin, za koji smatra da je najbolji .


Ukoliko, investicioni formati za koje ste odlucili, nisu dostupni za preuzimanje odmah, tj. ne nalaze se na lageru, cena za iste se FIKSIRA i dogovara se termin preuzimanja i placanja. U momentu kada se cena FIKSIRA, ona postaje NEPROMENLJIVA VREDNOST , kako za kupca ( Vas ) tako i za prodavca ( Zlatara Gold ) bez obzira na kasnije promene na platformi .

Fakticki, to znaci da ste kupovinu investicionog zlata obavili u momentu fiksiranja cene, a samo izvrsenje UGOVORENOG POSLA posla, obavice se na odredjen dan -termin u buducnosti .

Prodaja investicionog zlata u ekstremnim situacijama, kakva je pandemija 2020, osetno se razlikuje od prodaje u normalnim okolnostima. Najvece evropske kovnice koje posluju pod koncernom Argor Heraeus, redukovale su svoje proizvodne procese na minimum. Usled toga, nastupila je velika nestasica na svetskom trzistu fizickog zlata. U trenutnim okolnostima , nasu ponudu svakodnevno prilagodjavamo trenutnoj dostupnosti proizvoda.

Prodaja investicionog zlata koje se fizicki isporucuje kupcu, dijametralno se razlikuje, od prodaje investicionog zlata u formi digitalnog zapisa, koji je registrovan na nekom berzanskom serveru. Prilikom takve kupovine, ne dobijate zlato, vec samo potvrdu o izvrsenoj kupovini hartija od vrednosti koje imaju pokrice u zlatu.


Prodajna cena zlata, koje se fizicki isporucuje kupcu, uvek je veca par procenata od SPOT cene. U normalnim okolnostima, razlika se krece do 5 % . U tom procentu sadrzani su troskovi proizvodnje, troskovi obaveznog osiguranja isporuke i troskovi geografskog polozaja.
U periodima ekstermenih poremacaja, kriza, nestasica, monetarnih turbulencija i sl. taj procenat se nuzno uvecava.
Svi investicioni formati, dostupni za kupovinu, proizvedeni su renomiranom svajcarskom koncernu ARGOR HERAEUS . U okviru nevedenog koncerna, posluju nemacka kompanija HERAEUS i austrijska kompanija MUNZE OSTERICH .
Proizvodnja svih investicionih formata, odvija se prema najvisim medjunarodnim standardima. Implementacija najvisih poslovnih standarda i procedura, izdvojila je kompaniju Argor Heraeus, kao kompaniju najvece kompentencije, prema cijim standardima se vrednuju implementirani standardi ostalih kompanija za proizvodnju plemenitih metala.