ZASTO BITCOIN I DRUGE KRIPTOVALUTE NE MOGU ZAMENITI ZLATO

ZASTO BITCOIN I DRUGE KRIPTOVALUTE NE MOGU ZAMENITI ZLATO


Urednik i izdavac Gartman Letter-a Dennis Gartman objasnjava zasto bi investitori trebalo da izbegavaju bitcoin, kontroverznu kriptovalutu, upozoravajuci da je to "glupost" 21. veka.
Nagli porast vrednosti kriptovaluta, poput bitcoina, naterali su mnoge da ih posmatraju kao alternativno sredstvo, tj. kao novo zlato digitalnog doba. Medjutim, investitori bi trebali biti svesni da su zlato i srodni instrumenti kojima se trguje, vrlo razliciti od digitalnih valuta.


"Po nasem misljenju, bitcoin i kriptovalute generalno nisu zamena za zlato. Zlato je testiran i učinkovit alat za investiranje u portfeljima", izjavio je The World Gold Council u istrazivackoj belesci. Zlatne deonice SPDR-a (NYSEArca: GLD Opens a New Window) ostaju instrument koje se bira za sigurna utocista i za one koji zele odrzati svoju kupovnu moc rastucim inflacijskim izgledima. GLD takodje dobija zamah u poslednjih nekoliko nedelja, porastao je 6,5% u proteklom mjesecu, a vise investitora bilezi kako je ETF privukao 874 miliona dolara neto prilva u protekloj nedelji, prema podatcima XTF-a.The World Gold Council podseca investitore da je zlato vrlo razlicito od kriptovaluta jer je fizicki plemeniti metal manje promenljiv, ima mnogo likvidnije trziste, trguje u uspostavljenom regulatornom okviru, dobro razumie ulogu u investicionom portfoliju i malo se preklapa sa kriptovalutama na mnogim izvorima ponude i potraznje. "Ove karakteristike podupiru ulogu zlata kao glavnu finansijsku imovinu koja ce verovatno nastaviti rezonirati u danasnjem digitalnom svetu", receno je ispred World Gold Council-a.


Nasuprot tome, teza investiranja kriptovaluta izgleda prilicno drugacije od zlata. Digitalne valute tek treba da se testiraju u visestrukim trziznim uslovima-bitcoin je nastao nakon finansijske krize, trziste kapitala je bilo u produzenom stanju niske volatilnosti i Bull Market-a sa ogranicenim povlacenjem.


Trziste kriptovaluti je jos uvek u ranim fazama razvoja, a likvidnost je retka. U medjuvremenu, cene se ponasaju shodno ocekivanjima velikog povrata. Na primer, bitcoin, najpoznatija kriptovaluta, porastao je 13 puta u 2017. godini, ali je pokazao volatilnost koja je oko 10 puta veca od zlata denominiranog u dolarima, bitcoin je nedavno pao vise od 40%, od sredine decembra, i pokazao je prosečna pomeranja od 5% svakog dana.

"Iako je ovo dobro za investitore koji traze izuzetno visoku stopu povrata na ulaganje, tesko da je to prihvacena karakteristka za valutu, a kamoli neka vrijedonost sama po sebi, sto je potencijalno ogranicavajuci faktor koristenja bitcoina kao transakcije", receno je ispred World Gold Council-a.


Zajedno sa razlicitim trzisnim razlikama izmedju zlata i kriptovaluti, na kraju dana-zlato je siroko prihvaceno i regulisano dobro, kojim se trguje na mnogim trzistima. Neki posmatraci su zabrinuti zbog cinjenice da kriptovalute predstavljaju veliki rizik od iznenadnih ogranicenja koje plasiraju zemlje koje su zabrinute zbog "bega" kapitala. Na primer, Kina je znacajno ogranicila njihovu upotrebu, a nedavno je i Juzna Koreja najavila vise regulatornih mera.


Pored navedenog, na poreskoj osnovi, Sluzba unutrasnjih prihoda SAD-a svaku transakciju kriptovaluta vidi kao prodavanje sredstava, sto moze komplikovati transakcije sa trgovcima poput Amazona, Targeta i Wal-Marta, ogranicavajuci njegovu upotrebu kao stvarnu alternativu valutama.


"Ovo nas dovodi do tacke i pitanja da li se kriptovalute stvarno koriste za transakcije ili se trguju i drze vise kao spekulativna investicija", dodao je World Gold Council.