ZLATNA-GROZNICA

ZLATNA GROZNICA:
Pet drzava sa najvecim zlatnim rezervama na svetu!Tokom pet hiljada godina zlato je ocuvalo svoj status neprolazne, vrhovne vrednosti. Danasnji investitori pokusavaju da kupe plemeniti metal na trzistima sa minimalnim rizikom. Tokom poslednje decenije, globalne centralne banke pridruzile su se zlatnoj groznici. Kolicina zlata koju su nacionalne banke sirom sveta kupile 2018. godine, dostigla je drugi najveci rekord na godisnjem nivou, navodi Svetski savet za zlato (VGK).


Industrijska istrazivacka kompanija naglasava da su banke prosle godine kupile 651,5 metrickih tona plemenitog metala, sto predstavlja uvecanje od 74 odsto u odnosu na proslu godinu. Zemlje koje se nalaze na listi pet najvecih svetskih vlasnika zlata:

5. Rusija

Tokom proteklih sest godina, Ruska centralna banka izgradila je veoma pozitivan odnos prema kupovini zlata. U 2017. godini, ova drzava je izbacila Kinu sa liste pet najvecih vlasnika zlata.

Prosle godine, Rusija je postala vodeci svetski kupac zlata sa neto kupovinom od 651,5 metrickih tona.

Ruska centralna banka je u februaru povecala devizne rezerve za 31,1 tona zlata, podizuci fondove plemenitog metala na 2.149 tona.

Izbacivanje americkih trezora na ustrb kupovine zlata, deo je politike koju je vlada odobrila i koja je orijentisana ka potiskivanju dolara iz ruske privrede.


4. Francuska

U Parizu navodno ima 2.518 tona plemenitog metala, sto cini oko 60 odsto ukupnih francuskih deviznih rezervi.

Marin Le Pen, predsednica Nacionalnog fronta, u vise navrata pozivala je na zamrzavanje prodaje nacionalnog zlata, kao i na repatrijaciju svih francuskih poluga koje drze strane drzave.

3. Italija

Sa 2.534 tona zlata u svojoj blagajni, Italija se nalazi na trecem mestu. Ova suma cini skoro 70 odsto deviznih rezervi zemlje.

Prema politici koju je usvojila Banka Italije, zlato je najsigurnija investicija u vremenu ekonomskih previranja, ali i zastita od nestabilnosti americkog dolara.

2. Nemacka

Bundesbanka trenutno poseduje 3.483 tona zlata, sto cini vise od 70 odsto nemackih deviznih rezervi. Nemacka nacionalna banka pokusava da repatrira oko 674 tone zlata koje cuvaju Francuska banka i americke Federalne rezerve (FED).
Ocekuje se da ce repatrijacija nacionalnog zlata biti zavrsena do 2020. godine.


1. SAD

Vasington navodno drzi najvece svetske rezerve zlata u vrednosti od 8.407 tona, sto cini vise od 75 odsto nacionalnih deviznih rezervi.

Americke Federalne rezerve (FED) nisu bile preterano aktivne u kupovini zlata, kao sto je slucaj sa drugim zemljama koje su to cinile u cilju sprecavanja devalvacije dolara.

I nasi gradjani mogu kupovinom zlata da stite svoj kapital. Na monetarno zlato koje kupuju drzave i na investiciono zlato koje kupuju gradjani se ne placa PDV. Radi se o istom zlatu. Monetarno zlato se proizvodi u formi zlatnih poluga od 12.5 kg i vecim, a investiciono od 1g do 1 kg.

Ocekuje se da ce repatrijacija nacionalnog zlata biti zavrsena do 2020. godine.