Investiciono zlato | Prodaja investicionog zlata

STA JE ZLATO ?

Zlato je plemeniti metal. Kroz istoriju, plemeniti metali sluzili su, kao valuta i sredstvo placanja, ali i kao podloga i temelj za stampanje novca, sto se i danas u izvesnoj meri primenjuje. Iako se kolicina zlatnih rezervi u svetu neznatno smanjuje, jos uvek u trezorima centralnih banaka nalazi se oko 40 posto ukupnih zaliha zlata. Zlato ima vise upotrebnih vrednosti.
-Zlato se koristi za izradu nakita. Nakit se danas proizvodi industrijski, gde upotrebom razlicitih legura nakit dobija zeljenu boju i zeljenu finocu.
-Zlato je svoju primenu naslo i u stomatogiji, medicini i u elektronici. Najveca upotrebna vrednost zlata jeste u ocuvanju vrednosti novca.


Investiranje u zlato, razlikuje se od ostalih oblika investicija . Cilj svakog investiranja, jeste da se novac posle odredjenog vremenskog perioda vrati u uvecanom iznosu. Ulaganje u zlato, ne predstavlja klasicno ulaganje, vec predstavlja hedzing ( zastitu ) od nepovoljnih ekonomskih kretanja. Isto ne sprecava da se neka negativna pojava desi, vec u koliko se desi, da posledice budu minimalne.Ulaganje u investiciono zlato predstavlja polisu osiguranja za finansijski kapital. Isto, sluzi za smanjene valutnih rizika aktuelne valute. Ovaj tip ulaganja, stiti aktuelnu valutu od infalacije, deflacije, nestanka ili zamene aktuelne valute.


ZA RAZLIKU OD MNOGIH DRUGIH VREDNIH STVARI ZLATO IMA POSEBNE OSOBINE.


- po zelji je deljivo
- po zelji je spojivo
- slicno
- trajno
- opticki lepo
- prenosivo
- luksuzni predmet
- ne moze se proizvesti
- proizvoljno neumnozivo
- relativno retko
- ima unutrasnju vrednost
- visoko vredno po jedinici
- svetski poznato
- svetski prihvaceno / priznato
- visoko sakralno znacenje u skoro svim religijama
- u poredjenju sa drugim plementim metalima ima najmanju isparljivost
- dokazalo se izvanredno kao prakticno osiguranje kupovne moci
- uglavnom oslobodjeno poreza na dodatnu vrednost u slucajevim ulaganja
- jos i danas vazi kao novac


CITATI O ZLATU


Vi se morate odluciti cemu hocete da verujete. Prirodnoj stabilnosti zlata ili postenju i intelligenciji vlade. Uz svako duzno postovanje za ove dame i gospodu savetujem vam, dokle god postoji kapitalisticki sistem, da glasate za zlato.
George Bernhard Shaw, irski pisac

Papirni novac se ranije ili kasnije vraca svojoj unutrasnjoj vrednost - nuli.
Voltaire, francuski pisac i filozof

U vekovima istorije valuta nijedna opklada nije bila sigurnija od te da ce, komad zlata koga ne dotice inflaciona politika, bolje sacuvati svoju kupovnu moc od jedne novcanice.
Wilhelm Ropke, nemacki ekonomista (1899-1966)