Svetska nestasica zlata

Svetska nestasica zlata - sta ce biti sa cenom dragocenog metala?


Mnoge fabrike obustavile su proizvodnju, transport svih roba usporeno funcionise, sto je dovelo do prave nestasice nekih proizvoda u svetu. Jedno od trzista koje je zahvatila prava nestasica jeste trziste fizickog zlata. U celoj Evropi skoro da je nemoguce kupiti zlatni dukat ili zlatnu polugu. Najveci proizvodjaci zlata smesteni u juznoj svajcarskoj Argor Hereus, Valcambi i Pamp obustavili su proizvodnju radi zastite ljudskih resursa, pise Sputnjik.


Masovni karantini sirom sveta i ostale mere koje vlade sprovode radi sprecavanja sirenja virusa doveli su do toga, da se ljudi ne mogu kretati, a samim tim i trositi novac.


Kao posledica toga doslo je do pada ekonomske aktivnosti. Sve grane privrede su pogodjene. Neke u vecoj, a neke u manjoj meri. Hotelijerstvo i ugostiteljstvo beleze nezapamcene gubitke, prenose Vijesti.


Pandemija polako ali sigurno, uvodi svet u novu recesiju. Upravo iz tih razloga, mnogi ulagaci zeleli bi kupiti zlato upravo sada. Ulagaci se plase i masovno podizu novac iz banaka i isti zele cuvati blizu sebe.


Ne treba upadati u paniku i da je u ovom momentu najbitnije sacuvati zdravlje.


Zlato je pokazalo visoku rezistentnost u ovakvim situacijama. Zato ga zele svi posedovati pre pocetka recesije. Poznato je da vrednost zlata u toku trajanja recesije zna da se uveca vise puta. Vrednost zlata u toku recesije koja je zahvatila svet 2008. godine uvecala se 280 odsto. Nakon okoncanja iste, vrednost se stabilizovala, ali cena je ostala uvecana oko 200 odsto.


Zlato je lako prenosivo, lako se skladisti, ne gubi vrednost, oslobodjeno je uticaja monetarnih centara itd. Na jednoj strani imamo povecanu potraznju, a na drugoj imamo ponudu priblizno jednaku nuli.


To je dovelo do porasta vrednosti zlata na berzi. Rast ne oslikava realnu situaciju, zbog toga sto se traznja za fizickim zlatom, u najvecoj meri ne registruje, a samim tim i ne utice, kao konstitutivni element u formiranju ravnotezne cene na otvorenom trzistu, tj. na svetskoj berzi.


Drugi element, na koji se odrazlila nestasica zlata, jeste razlika izmedju SPOT cene (trenutna cena zlata na berzi) i cene fizickog zlata.


Uvek su fizicki zlatnici i poluge bili skuplji od spot cene. Ta razlika u normalnim okolnosima kretala se od 3-4 odsto u korist fizickog zlata. Sada se ta razlika na svetskom nivou, krece oko 10 i vise procenata.


Porast premije (razlike) u korist fizickog zlata, apsolutno je logican iz razloga, sto je ulagacima postalo jasno, da je mnogo sigurnije imati kod sebe fizicko zlato, od nekog digitalnog zapisa na berzanskom serveru (papirno zlato kupljeno na berzi).