Investiciono zlato | Sta kupiti

STA KUPITI OD ZLATA?


Ulaganje u investiciono zlato pripada kategoriji najsigurnijih dugorocnih ulaganja. Implementacijom zakonodavnih odredbi, kojima se ukida pdv na uvoz i promet investicionog zlata, ulaganje u ovu investicionu kategoriju kod mudrih ulagaca zauzelo je prioritetnu poziciju .

Medjutim, cesto se javljaju dileme: " Sta kupiti ? " i " Od kojih jedinica da bude formiran
investicioni portfolio ? "

Odgovor je jako jednostavan. Kod svih investicionih formata, razlika izmedju aktuelnih prodajnih i otkupnih vrednosti, priblizno je ista i ona se krece oko 2,5%.
Dakle, proizvod koji je skuplji prilikom kupovine, skuplji je i prilikom unovacavnja. Likvidnost svih investicionih formata, od jednog do 100 grama, nalazi se na najvisem nivou.
Na projekciju investicionog portfolia najveci uticaj imaju ciljevi ulaganja u zlato.

NAJCESCI CILJEVI ULAGANJA U ZLATO SU SLEDECI :


- Zastita osnovne egzistencije.
- Zastita novca od inflacije.
- Finansijsko osiguranje buducnosti.Zastita osnovne egzistencije, podrazumeva da imate odredjenu kolicinu zlata, koju bi mogli zameniti za osnovne zivotne namirnice u slucaju da dodje do neke ekstremne situacije. Sve ekstremne situacije prati velika inflacija, tj. hiper inflacija. U takvim situacijama, novac nema nikakvu vrednost. U ne tako dalekoj proslosti takva situacija desila se u Saveznoj Republici Jugoslaviji 1993 godine, kada je tadasnji dinar iz sata u sat vredeo sve manje. To je bio period u kom je dovedena u pitanje osnovna zivotna egzistencija najveceg broja gradajana. Finansijski sistem bio je u potpunosti paralisan i ljudi su trcali da zamene dinare za nemacku marku kako im novac ne bi propao .

Nadamo se, da se takve i slicne situacije nikada nece dogoditi. Kako bi smo obezbedili sopstvenu egzistenciju i egzistenciju svoje porodice, potrebno je posedujemo odredjenu kolicinu zlata i da se na taj nacin obezbedimo od potencijanih rizika. Za tu namenu, najbolje resenje predstavljaju zlatne plocice od jednog, dva i pet grama. Razlozi su vise nego jasni: U ekstremnim situacijama navedene jedinice se najlakse menjaju za zivotna dobra i opterecene su najmanjim stepenom rizika sa aspekta bezbednosti, koja takodje moze da bude upitna u takvim situacijama.


Sa aspekta zastite kapitala od inflacije, investicioni portfolio treba da bude formiran od poluga vecih tezina. Cena grama zlata u vecim zlatnim polugama povoljnija je nego u manjim. Struktura investicije zavisi prevashodno od visine kapitala ( iznos novca ) koji je predmet zastite. Za vece finansijske iznose, najbolje resenje predstavljaju zlatne poluge od 100 grama. U tu svrhu neretko se kupuju i zlatne poluge od 50 grama i od jedne unze ( 31.104 grama ).


Odredjen broj ulagaca pokazuje najveci afinitet prema zlatnim polugama od 10 i 20 grama.


Najveci ulagaci osim poluga od 100 grama, nekada se opredele i za vece tezine 250, 500 i 1000 grama bez obzira na njihovu manju prakticnost .


Najvece ozakonjeno obezvredjivanje novca desilo se pocetkom ovog veka. To je period zamene nemacke marke sa evropskom valutom EVRO.

Konverzija je izvrsena po kursu: 1 EVRO = 1,96 DM .


Nedugo nakon valutne zamene, proizvod koji je kostao jednu NEMACKU MARKU kostao je jedan EVRO.
Kao rezultat toga, imamo da je prepolovljena vrednost kapitala ( novca ) koji se nalazio u nemackim markama.

Najbolji pokazatelj kako zlato cuva vrednost novca, jeste cinjenica da se vrednost zlata u poslednjih dvadeset godina, uvecala 600% u odnosu na vrednost americkog dolara..

Sto je veca zlatna poluga, niza je cena grama u njoj.

Sa aspekta nepredvidjenih ekonomskih dogadjaja optimalne su manje zlatne poluge - zlatni dukati kao i deljive zlatne poluge CombiBar. Navedene jedinice su pogodne za servisiranjnje manjih novcanih zahteva.

Finansijsko osiguranje buducnosti primetno je kod ulagaca srednje zivotne dobi, koji zele da povecaju svoja primanja u periodu kada odu u penziju. Ovi ulagaci kupuju zlatne poluge i zlatnike prikladne svojim finansijskim mogucnostima. Njihova projekcija jeste da,kada odu u penziju, svaki mesec unovcavaju po jednu zlatnu polugu, ili zlatnik i na taj nacin povecaju svoje mesecne prihode.

U te svrhe najcesce se kupuju zlatne poluge od 10, 20 , UNZA i 50 grama, kao i zlatni dukati.

Tradicionalno, na nasem podneblju popularni su investicioni dukati. Oni svoju moc crpe iz visevekovne tradicije.

Dukati (zlatni novcici) koji su u odredjenom vremenskom periodu bili sredstvo placanja, a nemaju izrazenu nominalnu vrednost na sebi, imali su vrednost koja je ekvivalentna vrednosti cistog zlata sadrzanog u njima.

Najpoznatiji investicioni dukat iz te kategorije jeste Franc Josef. Isti se proizvodi u austrijskoj kovnici "Munze Osterich" u izvornom obliku iz 1915. godine.

Zlatnici koji su imali izrazenu vrednost na sebi, prilikom prve emisije vredeli su koliko i nominala utisnuta na njima. Sa porastom vrednosti zlata na otvorenom trzistu, nominalna vrednost na zlatnicima i cena istih postali su dijametralno udaljeni.DUKAT FRANC JOZEF CETVOROSTRUKIDUKAT FRANC JOZEF JEDNOSTRUKI


Tako imamo situaciju da zlatnik "Becka filharmonija" sa nominalnom vrednoscu od 100 evra danas vredi oko 1.750 evra. Na osnovu navedenog moze se izvesti zakljucak da se vrednost zlata uvecala 17.5 puta, u periodu od momenta prve emisije dukata Becka Filharmonija do danas.

Isti se prvi put pojavio na trzistu jos 1989. godine.

To je samo jedan od parametara koji pokazuje koliku je eroziju doziveo novac u proteklom periodu. Jedini nacin da se zaustavi obezvredjivanje finansijskog kapitala jeste taj da se on hezjuje (zastiti) ulaganjem u zlato i da se cuva u toj formi.WIENER PHILHARMONIKER 1unza