OCEKUJE SE RAST CENE ZLATA

OCEKUJE SE RAST CENE ZLATA


Informacije o tome u sta ulazu ucesnici na finansijskim trzistima mogu biti vrlo korisne i trazena su roba medju investitorima. Zbog toga, veliki investitori pokusavaju takve informacije zadrzati za sebe. No, ipak postoji nekoliko nacina da se dodje do informacija o tome sto se dogadja na pojedinim trzistima. Jedan od njih je pracenje pozicija velikih spekulanata na americkom trzistu futuresa i opcija, koji po zakonu moraju svoje transakcije prijavljivati nadleznim institucijama, a one ih objavljuju javnosti.


U zadnjem javno dostupnom izvjestaju vidi se da medju spekulantima pada interes za ulaganjem u deonice, a raste interes za ulaganjem u zlato. Naime, na jednom od futures ugovora vezanom uz S&P 500 indeks, koji se racuna na temelju kretanja cena 500 deonica velikih americkih kompanija, trenutno je 55% novca velikih spekulanata ulozeno u kupovne pozicije. Interesantan je podatak da je nedelju dana pre na istom ugovoru bilo priblizno 58% kupovnih pozicija, sto znaci da raste broj onih koji smatraju da ce deonice poceti da padaju.


Tradicionalno, kada cena deonica pada, raste cena zlata i ostalih plemenitih metala. Trenutno je cak 81% novca velikih spekulanata ulozeno u rast cene zlata, dok ih samo 19% ocekuje pad cene investicionog zlata. U samo nedelju dana je razlika izmedju kupovnih i prodajnih pozicija na zlatu porasla za cak 1,98 milijarde dolara. To je dovelo do porasta cene ovog plemenitog metala. U trenutku pisanja analize cena unce zlata na platformama Admiral Marketsa iznosi 1339,57 USD, sto je 2,8% iznad nivoa s pocetka godine.