Investiciono zlato | Prodaja investicionog zlata

U investiciono zlato ( u daljem tekstu-zlato) investira se da bi se sacuvala kupovna moc novca.

Sta to sustinski znaci?
Kolicinu robe koju mozete kupiti za vrednost novca koji Vam je potreban za kupovinu 1kg zlata, moci ce te kupiti i za deset, dvadeset i vise godina.
Novac se svakodnevno obezvredjuje usled inflacije. Milton Friedman poznati americki ekomista i dobitnik Nobelove nagrade za razvoj ekonomske nauke, izjavio je: ,,Inflacija je jedini porez za koji nije potrebno da se izglasaju zakoni ". Sve drzave u svetu imaju monetarne ciljeve koji projektuju inflatorne okvire.

Sta to zapravo znaci?
Monetarni okviri predvidjaju medjugodisnju inflaciju od 2-3% na godisnjem nivou . Inflacija se krece u tim okvirima u mirnodopskim uslovima. Kada se desi neki poremecaj, rat, pandemija ili sl. inflacija po pravilu ,,probije" projektovane okvire. To sustinski znaci da novac svake godine sve manje i manje vredi. Zlato kroz vreme belezi rast svoje vrednosti. Dakle, zlato kroz rast svoje vrednosti anulira inflaciju.


U ZLATO se investira iz vise razloga. Zbog nezavistosti od ekonomskih i politickih faktora.
Zbog njegove sigurnosti i stabilnosti.

Zbog njegove LIKVIDNOSTI. Zlato, kao sredstvo ocuvanja imovine i kupovne moci, cesto je temelj svakog dobrog investicionog plana.

Kupovina investicionog zlata, predstavlja najsigurnije dugorocno ulaganje. Ulaganje u investiciono zlato na kratak period, moze dovesti i do manjih gubitaka.

Prilikom kupovine investicionog zlata, treba znati, da se cena grama smanjuje proporcionalno velicini proizvoda koji se kupuje.

To znaci, da je cena grama cistog zlata niza u vecim polugama. A skuplja u polugama manjih tezina.

Treba uzeti u obzir i cinjenicu da manje zlatne poluge, vrede vise prilikom unovcavanja, za isti iznos za koji su skuplje prilikom kupovine.

Shodno tome, mozemo zakljuciti da je ekvivalentno koji proizvod kupujete. Konfiguraciju investicije odredjuje iznos investicije u najvecoj meri. U manjoj meri, uticu i ciljevi investicije: Zastita zivotne egzistencije i zastita kupovne moci novca.


KADA KUPITI INVESTICIONO ZLATO ?

Cesto se postavlja pitanje :"Kada kupiti investiciono zlato ?"
Precizan odgovor na ovo pitanje je sledeci : Investiciono zlato kupujete kada imate slobodan kapital.
Ulaganje u investiciono zlato, pripada kategoriji najsigurnijih dugorocnih ulaganja.


INVESTICIONO ZLATO-INSTRUMENT ZA ZASTITU ZIVOTNE EGZISTENCIJE

Osnovna funkcionalna vrednost investicionog zlata, jeste da sacuva kupovnu moc novca. Zlato stiti vrednost novca, kroz rast svoje vrednosti, koji je veci od stope inflacije u posmatranom periodu.

KO KUPUJE INVESTICIONO ZLATO ?

Dakle, osim osnovne funkcionalne vrednosti, investiciono zlato ima i dodatnu funkcionalnu vrednost, koja je projektovana za zastitu osnovne zivotne egzistencije .
Ista se prezentuje, kroz visoku fleksibilnost proizvoda koje posedujemo.
Fleksibilnost je na najvisem nivou kada posedujemo male zlatne poluge od jednog grama.
INVESTICIONO ZLATO kupuju fizicka i pravna lica kako bi zastitila svoj kapital. Investiciono zlato, nalazi se u epicentru interesovanja fizickih i pravnih lica, koja zele valutne rizike kontrolisati i svesti ih na minimum .
Pravna lica imaju mogucnost da akumuliranu poslovnu dobit ulazu u investiciono zlato.

1. Ulagaci koji ulazu u investiciono zlato, kao fizicka lica, najcesce se opredeljuju za isplatu dividende
( dobiti ), koju kasnije usmeravaju u investiciono zlato. Tako kupljeno zlato, nalazi se u vlasnistvu i fizickom posedu lica koje ga je kupilo.

2. Fizicka lica koja imaju stednju u razlicitim valutama alociraju je u zlato kako bi istu zastitili.

3. Fizicka lica koji imaju orocen novac u bankama koji im ne donosi prinos, preusmeravaju ga u zlato.

4. Fizicka lica koja koriste visoku vrednost nekretnina, prodaju ih i usmeravaju novac u zlato.

5. Fizicka lica koja nemaju dovoljan iznos novca za kupovinu nepokretnosti ( nekretnine ), cuvaju akumulirani kapital dok ne akumuliraju dovoljan iznos novca za realizaciju planiranog cilja.
Svim kategorijama ulagaca isti je cilj- ZASTITA NOVCA OD INFLACIJE.

VEKOVIMA UNAZAD ZLATO JE NAJSIGURNIJA DESTINACIJA U TESKIM SITUACIJAMA


Tradiciinalno, hiljadama godina unazad, zlato se pokazalo kao neprikosnoveni instrument u borbi sa inflacijom .

Ulagaci koji imaju status Pravnih lica, kupuju zlato iz formirane poslovne akumulacije. To je najcesce onaj deo novca koji se ne koristi za obavljanje poslovne aktivnosti, koji se nalazi na poslovnom racunu firme i koji se u poslovnim bilansima iskazuje kao nerasporedjena dobit .

Tako kupljeno zlato, nalazi se u vlasnistvu i fizickom posedu Pravnog lica.

Najbolju opciju za skladistenje proizvoda od zlata, predstavlja cuvanje u sefovima poslovih banaka. Sefove, mogu koristiti i fizicka i pravna lica .Cena koriscenja sefova je vise nego simbolicna i krece se oko par hiljada dinara na godisnjem nivou .

Benefiti ulaganja u zlato nekada se mogu registrovati odmah, ali to se ne moze uzeti kao pravilo, uzimajuci u obzir da je ULAGANJE U ZLATO prevashodno dugorocno ulaganje.

Jedna karakterestika predstavlja zajednicki imenitelj za sve kategorije ulagaca, bez obzira da li se radi o fizickim ili pravnim licima. To je zastita kapitala stecenog konkretnim radom. Kod svih ulagaca osnovni cilj jeste-eliminacija valutnih rizika izazvanih prirodnom, vestackom ili nekom drugom pojavom.

Profil ulagaca u zlato jeste sledeci: Obrazovan i ekonomski mudar covek srednje i starije zivotne dobi, koji ne zeli svoj kapital prepustiti avanturistickim ulaganjima i valutnim rizicima ( inflacija , promena valute itd…). Posedovanjem investicionog zlata postize se veca ekonomska sloboda, samostalnost, diversifikacija imovinskog portfolia, kao i hedzing kapitala u kriznim situacijama.