Prodaja zlatnih poluga
INVESTICIONI DUKATI
Status : dostupan za kupovinu
Uvoznik : Zlatara Gold
Cena : 67 000 din
 • O PROIZVODU
 • SPECIFIKACIJA
 • Dukat Franc Jozef cetverostruki

  Austro-Ugarska Monarhija kroz nekoliko je vekova kovala je zlatni dukat Franc Jozef kako bi omogucila robnu razmenu monarhijskog carstva sa svetom.

  Zbog toga zlatni dukat nije imao sluzbenu nominalu izrazenu u austro-ugarskoj valuti, nego se njegova vrednost temeljila na vrednosti ciste mase zlata od koga je izradjen.

  Mada su kroz istoriju u austro-ugarskim kovnicama bili kovani dukati vise razlicitih velicina, nakon propasti države 1918. godine becka je drzavna kovnica Münze Österreich nastavila proizvodnju dukata dve nominale:

  - Jednostruke dukate promera 20 milimetara ukupne mase 3,49 grama i mase cistog zlata 3,44 grama ili 0,1106 unci

  - Cetverostruke dukate promera 39,6 milimetara, ukupne mase 13,96 grama i mase cistog zlata 13,76 grama ili 0,4424 unci

  Buduci da se jos i danas proizvode u milionskim tirazima, zlatni dukat Franc Jozef s utisnutom 1915. kao godinom izdanja smatra se cistim investicionim zlatnikom, bez dodatne numizmaticke vrednosti.

  Zlatni dukati Franc Jozef koji na sebi imaju utisnutu neku drugu godinu izdanja ponekad mogu imati dodatnu numizmatičku vrednost, te se ne smatraju nuzno investicionim zlatnicima.

  Zlatni dukat Franc Jozef nerijetko se poklanja u svecanim prilikama: povodom krstenja, vencanja, godisnjica… Zbog svega toga, zlatni dukat Franc Jozef predstavlja izvrstan nacin za očuvanje vrednosti licne imovine: lako je prepoznatljiv i jednostavno se moze pretvoriti u likvidnu valutu.

 • Cistoca zlata: 98,6 %

  Cistoca u karatima: 23 karata

  Mere (masa, promer, debljina):

  CetvorostrukI dukat, 13.96 grama, 39.6 mm, 0.8 mm

  Kovnica : Münze Osterreich (Austrija)

  Certifikat o autenticnosti: DA

 • White Bedroom, CGI artwork from JurajTalcik on Vimeo.