DUKATI 4 GR, CENA 28.000 DIN
 1. product

  Dukat VASKRSENJE

  Gospod Isus Hristos sahranjen je u Getsimanskom vrtu u jednu pećinu nakon raspeća, koju zapečatiše velikim kamenom i postaviše stražare. U nedelju, treći dan po raspeću, siđe Anđeo Gospodnji i zdrobi kamen na ulazu u pećinu i Isus Hristos izađe napolje i vaskrsnu. Lice mu beše kao munja, a odelo belo kao svetlost. Vojnici se uplašiše i pobegoše vičući: "Hristos je vaskrsnuo". Kada izjutra žene mironosnice dođoše da obiđu Isusov grob zatekoše ga praznog i Anđeo im reče da idu u grad i jave ostalima da je Gospod naš vaskrsnuo iz mrtvih. One odmah poslušaše i odoše da ovu radosnu vest razglase svima. Od tada svi su se počeli pozdravljati pozdravom "Hristos vaskrese", pa čak i danas posle 2000 godina. Znači, Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, jer je taj dan Isus Hristos vaskrsnuo iz mrtvih, pobeio je smrt i svim ljudima darovao večni život.

  Cena: 24.800 din

  Dostupan za kupovinu

 2. Dukat VASKRSENJE Detaljnije
 3. product

  Dukat Sv. NIKOLA

  Slavi se:- 19. decembra, kao Sveti Nikola, Nikoljdan- 22. maja, kao Nikolaj, letnji Sveti Nikola (prenos moštiju Svetog oca Nikolaja) Sveti Nikolaj Čudotvorac, arhiepiskop mirlikijski u celom hrišćanskom svetu poznat kao Sveti Nikola, jedan od najvećih hrišćanskih svetitelja. Rođen je u vreme cara Valerijana (253-260.) u maloazijskoj oblasti Likiji, u gradu Patari, kao sin jedinac bogatih roditelja. Otac Teofan i majka Nona, su po ondašnjem običaju, svoje jedino dete posvetili bogu.

  Cena: 24.800 din

  Dostupan za kupovinu

 4. Dukat Sv. NIKOLA Detaljnije
 5. product

  Dukat Sv. VASILIJE OSTROSKI

  Dukat Sveti Vasilije Ostroški. Hercegovac poreklom, Sveti Vasilije Ostroški rođen je 28. decembra 1610. u selu Mrkonjićima u Popovom polju. Kao sin siromašnih, ali pobožnih ljudi, od malena je vaspitavan u duhu pravoslavnog milosrđa i dobročinstva. Dok je kao dečak čuvao stoku, delio je poslednji zalogaj hrane sa siromašnijima od sebe. U strahu od Turaka, roditelji su ga sklonili u obližnji manastir Zavalu, gde je Iguman bio njegov stric, Jeromonah Serafim. Tu se opismenio i stekao šire znanje o hrišćanstvu. Prodaja dukata u zlatarama GOLD NA četiri lokacije.

  Cena: 24.800 din

  Dostupan za kupovinu

 6. Dukat Sv.VASILIJE OSTROSKI Detaljnije
 7. product

  Dukat Sv. JOVAN KRSTITELJ

  Dukat Sveti Jovan 3gr. Sveti Jovan preteča i krstitelj. Slavi se:20. januara - Sveti Jovan, Jovanjdan9. marta (8. marta prestupne godine) - prvo i drugo obretanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Svakoga ko se pokajao, Jovan je krštavao u reci Jordan i to krštenje se nazivalo u znak pokajanja, ali se time nisu opraštali gresi. Sveti Jovan dospeo je u tamnicu, nakon što je javno pričao o nameri carskog namesnika Iroda, koji se razveo da bi se oženio ženom svoga brata, svojom snahom Irodijadom, koja mu je došla glave. Prodaja dukata u zlatarama GOLD .

  Cena: 24.800 din

  Dostupan za kupovinu

 8. Dukat Sv.JOVAN KRSTITELJ Detaljnije
 9. product

  Dukat SVETA PETKA

  Dukat sa likom Svete Petke - poznata još pod nazivom Prepodobna mati Paraskeva, Petkovača, Sveta Paraskeva. Pravoslavni crkveni praznik koji se obeležava (slavi) 27. oktobra. Sveta Petka je rođena u X veku u selu Epivatu, blizu Trakijskog grada Kalikratije. Predpostavlja se da je bila Srpkinja. Pošto je mlada ostala bez roditelja, otišla je u Carigrad, zamonašila se u Jordanskoj pustinji i ostala tu do starosti. Pred kraj života se vratila u Epivitu i tamo proživela još dve godine u neprestanom postu i molitvi, služeći pri crkvi Svetog Apostola. nakon smrti, sahranjena je na mestu gde se sahranjuju stranci.

  Cena: 24.800 din

  Dostupan za kupovinu

 10. Dukat SVETA PETKA Detaljnije
 11. product

  Dukat SV.SAVA

  Slavi se 27. januara kao slava Sveti Sava. Ne postoji sveta ličnost snažnije utkana u svest i biće srpskog naroda od lika Svetog Save. On je jedini svetitelj čiji praznik Srbi slave kao crkvenu, školsku, esnafsku i porodičnu slavu. Na osnovu onoga što je danas napisano i izrečeno o svetitelju Savi, malo kome nije poznato da je Rastko, najmlađi sin raškog Župana Nemanje i županice Ane, rođen oko 1175. godine, kao mladić krišom otišao na Svetu Goru gde se uprkos protivljenju roditelja zamonašio i dobio ime Sava. Iako sin srpskog vladara, u potpunosti se posvetio monaškom načinu života zbog čega je uživao veliki ugled među svetogorskim monasima.

  Cena: 24.800 din

  Dostupan za kupovinu

 12. Dukat Sv. SAVA Detaljnije
 13. product

  Dukat KNEGINJA MILICA

  Milica je rođena oko 1335. godine, a oko 1353. godine se udala za Kneza Lazara. Imali su sedmoro dece. Kada joj je muž umro, Milica je upravljala narodom i državom, jer su sinovi još bili mali. Kada je njen najstariji sin Stefan odrastao, postao je vladar. Od tada Kneginja Milica je mogla da napusti državne poslove i da sa svojom rođakom Jefimijom ode u manastir Ljubostinju, gde se i zamonašila i dobila novo ime Evgenija. Pred smrt je primila monaški zavet velike shime i dobila novo ime Efrosinija. U manastiru u Ljubostinji je provela poslednje dane svoga života, gde je i preminula 11. novembra 1405. godine.

  Cena: 24.800 din

  Dostupan za kupovinu

 14. Dukat KNEGINJA MILICA Detaljnije
 15. product

  Dukat KNEZ LAZAR

  Slavi se 28. juna kao Sveti car Lazar, Vidovdan. Knez Lazar, rođen oko 1329. godine u Prilepcu, kod Novog Brda, gde je njegov otac Pribac Hrebeljanović bio kancelar cara Dušana. Mladi Lazar Hrebeljanović rastao je na Dušanovom dvoru, gde je bio uvažavan zbog svoje čestitosti, viteštva i pobožnosti. Oko 1353. godine oženio se Milicom, ćerkom velikog kneza Jug-Bogdana i tako se orodio sa porodicom Nemanjića, a ne dugo potom je dobio i dostojanstvo kneza. Posle smrti Cara Dušana (1355), kao jedan od oblasnih velikaša, vlada delom srpskog carstva, a nakon Maričke bitke i smrti cara Uroša, postaje važan stub državnog jedinstva.

  Cena: 24.800 din

  Dostupan za kupovinu

 16. Dukat KNEZ LAZAR Detaljnije
 17. product

  Dukat NIKOLA TESLA

  Dukat, Nikola Tesla je rođen 1856-1943. u Smiljanu. Jedan od najblistavijih umova sveta, koji je čovečanstvu poklonio epohalne izume. Uveo je svet u električno doba, osmislio indukcioni motor, naizmeničnu struju, lasersku i radarsku tehnologiju, daljinsko upravljanje, bežičnu komunikaciju, električne automobile i mnoštvo drugih čudesnih otkrića. Ime je dobio po dedi sa očeve strane. Početak šklovanja otpočeo je u rodnom mestu, zatim se preselio u Gospić, gde nastavlja školovanje, a zatim odlazi u Visoku realnu gimnaziju u Karlovcu.

  Cena: 24.800 din

  Dostupan za kupovinu

 18. Dukat NIKOLA TESLA Detaljnije