Rusi kupili preko 50 tona zlatnih poluga

Rusi kupili preko 50 tona zlatnih poluga


Datum : 04.02.2023.
Izvor : Vijesti me

Rekordna prodaja plemenitog metala u Rusiji prosle godine


Rusi su tokom 2022. godine kupili rekordan broj zlatnih poluga, pokazali su juce objavljeni podaci ministarstva finansija, posto su poreske olaksice na plemenite metale ohrabrile ljude da ulazu u zlato kao sigurnu imovinu. Moskva je proslog marta ukinula PDV od 20% na fizicku trgovinu zlatom za pojedince u ociglednom naporu da utice na gradjane da ne kupuju americke dolare, koje smatraju sigurnom valutom.


Takodje je izuzela ljude od placanja poreza na prihod stecen prodajom zlatnih poluga, sto je dodatno podstaklo potraznju za tim metalom, prenosi agencija Rojters.


Prema podacima, Rusi su kupili preko 50 tona zlatnih poluga u 2022. godini, sto je deset puta vise u odnosu na godinu ranije. Najtrazenije su bile poluge od jednog kilograma koje predstavljaju oko 60 odsto od ukupne prodaje.


Britanska agencija istice da ove cifre nijesu konacne jer pokrivaju period do kraja novembra 2022, navelo je ministarstvo finansija.


VTB banka, koja je pod kontrolom Kremlja, saopstila je da je prodala 33,8 tona zlatnih poluga u 2022. godini, i da njihovi klijenti sada imaju zlata u vrijednosti od 711 miliona dolara.


"Zlato je bilo dobro zastitno finansijsko rjesenje prošle godine", kazao je za Rojters Jevgenij Beresnev iz odsjeka za investicije u VTB banki.


"Klijenti su preusmjerili sredstva u ovaj instrument kako bi diverzifikovali imovinu i ostvarili profit pri dugorocnom planiranju".