Stize digitalni euro

FOREKS NOSI VELIKI RIZIK
U NBS upozoravaju da je vanberzanska trgovina valutama van nadzora drzave


Datum : 05. 03. 2021
Izvor : Novosti

POZIVI na zaradu preko interneta, poslednjih meseci, tokom pandemije, narocito su dosli do izrazaja. Tako je i sve veci broj nasih gradjana koji trguju na vanberzanskom, Foreks finansijskom trzistu, preko interneta ili telefona.

U pitanju su elektronske platforme na kojima se korisnicima nude usluge trgovanja valutama, ali i zlatom, sirovom naftom, secerom, akcijama velikih kompanija, ali i sa jos oko 400 drugih instrumenata trgovine.

Strucnjaci kazu da Foreks nije prevara, ali da je neophodno znanje, a u Narodnoj banci Srbije upozoravaju da ove platforme nisu ni pod kakvom kontrolom drzave. Tvrde da mnoge cak nemaju ni dozvole svojih zemalja, pa savetuju svima koji se upustaju u ovaj posao - veliki oprez.


Laptop, minimum 100 dolara, ali i znanje za kretanja na berzi, kazu da je dovoljno za pocetak. Pre nego sto uloze pravi novac, oni koji se upuste u ovu trgovinu, prvo pocinju sa virtuelnim parama, a zatim otvaraju pravi racun i ulazu.

- Tacno je da moze da se krene sa samo 100 dolara, ali to nije investicija i tako uglavnom rade mladi za koje je Foreks vid kladjenja, a ne ozbiljan posao. Tako 90 odsto njih taj novac odmah izgubi - kaze prof. dr Slobodan Slovic. - Foreks nije nikakva brza zarada. Ne moze svako da se bavi ovim, potrebni su znanje i iskustvo. Sve vece svetske brokerske skuce imaju svoje platforme, a na sajtovima Komisija za hartije od vrednosti moze da se proveri imaju li dozvole.
U NBS objasnjavaju da, pritom, trgovina na ovim platformama ne podrazumeva stvarnu kupovinu i prodaju finansijskog instrumenta ili robe, vec je, pre svega, rec o "ugovorima na razliku". To su pokusaji da se predvidi kretanje cene ili deviznog kursa u odredjenom roku i na osnovu toga se zaradjuje ili gubi.
- Od posebnog znacaja je poznavanje tehnicke analize, pracenje istorijskih podataka, koriscenje grafickih prikaza kako bi se prepoznali "obrasci" u kretanju cena i deviznog kursa - objasnjavaju u NBS. - Ovakva strategija je veoma rizicna, cak i za investitore sa znatnijim iskustvom. Popularnost ovih platformi poslednjih godina raste uporedo sa sve intenzivnijim koriscenjem interneta i drustvenih mreza, sto je posebno izrazeno u uslovima pandemije kada se znatan deo vremena provodi uz elektronske uredjaje.

Procenjuje se, medjutim, da Foreks trziste ima dnevni promet od 4.000 milijardi dolara. To je "vanberzansko trziste", jer se transakcije obavljaju direktno izmedju dve strane, telefonom ili preko elektronske mreze.

- Platforme koje su popularne u Srbiji poticu, pre svega, od firmi sa sedistem u inostranstvu koje ne podlezu regulatornim, kontrolnim niti nadzornim ovlascenjima organa Republike Srbije - kazu u NBS. - Pritom, ove firme cesto nemaju dozvolu za pruzanje investicionih usluga ni od nadleznog regulatornog organa u maticnoj zemlji. Usled toga veliki broj centralnih banaka i drugih regulatornih tela u svetu skrece paznju na visestruke rizike i razne oblike prevara na ovakvim platformama.

Iz NBS naglasavaju da saglasno Zakonu o deviznom poslovanju, domaca pravna lica mogu kupovati devize i efektivni strani novac samo od banaka i prodavati ih samo bankama, a fizicka lica kupoprodaju deviza mogu obavljati samo s bankama, a kupoprodaju efektivnog stranog novca mogu slobodno obavljati u bankama, menjacnicama i kod javnog postanskog operatora.

"KLADJENJE"

OSIM sto su za uspesna ulaganja na deviznom trzistu potrebni znanje i iskustvo koji se sticu godinama i sto u vrlo kratkom roku moze doci do znatnog ili potpunog gubitka ulozenih sredstava, trgovina preko ovih platformi se vrlo cesto zasniva na poslovanju s licima u inostranstvu nad kojima NBS nema kontrolu - kazu u NBS. - Usluge "trgovine" koje oglasavaju pojedini elektronski servisi obicno se svode zapravo na kladjenje - nema prenosa vlasnistva, sto gradjane koji ucestvuju u trgovini izlaze dodatnom riziku da organizatori platforme ne ispune svoje obaveze.

DOZVOLA OBAVEZNA

PREMA Zakonu o trzistu kapitala, investicionih usluga i aktivnosti u Srbiji ne mogu se obavljati bez dozvole Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije - kazu u NBS. - Na internet prezentaciji Komisije dostupni su, izmedju ostalog, registar brokersko-dilerskih drustava i registar investicionih savetnika, koji poseduju dozvolu Komisije za pruzanje investicionih usluga i aktivnosti.