Stize digitalni euro

DA LI AMERICKI EKONOMSKI BALON PUCA
Strucnjaci upozoravaju da je situacija slicna onoj u 2008. godini!


Datum : 16.03.2021
Izvor : Kurir

Dugo se govorilo da kada se Amerika, jos uvek najveca svetska ekonomija, prehladi, ostatak svetske ekonomije uhvati upalu pluca.

Posto je Amerika sada ukljucena u eksperiment podsticaja budzeta i monetarne politike epskih razmera, ostatak sveta uskoro treba da sazna sta se desava sa globalnom ekonomijom kada Amerika podlegne inflatornoj groznici.

Nazalost, postoji dobar razlog za strah da rezultati nece biti lepi. Ovo bi se posebno cinilo u slucaju s obzirom na cinjenicu da se eksperiment americke ekonomske politike dogadja u vreme kada smo usred globalnog balona cena i imovine na trzistu "svega".


Nakon bankrota Liman Bradersa u septembru 2008. godine, bilo je jasno da su nevolje u americkoj ekonomiji imale ozbiljne posledice za ostatak globalne ekonomije. Zaista, pucanje americkog balona za stanovanje i kredite imalo je talasaste efekte na svetskim finansijskim trzistima, sto je ubrzalo ono sto ekonomisti danas nazivaju Velikom ekonomskom recesijom.

Premotavanje unapred do 2021. Sada se americki masivni eksperiment monetarne i fiskalne politike sprovodi u pozadini takozvanog balona cena imovine i kredita, koji je mnogo veci i sve rasprostranjeniji od ranijeg balona na americkom trzistu stanova i kredita.
Nije jednostavno da su americke procene kapitala na visokim nivoima koji su poslednji put doziveli uoci pada berze 1929. godine. Niti je da sumnjivo trziste bitkoina sada procenjuje vise od 1 bilion dolara. Umesto toga, vrlo rizicni zajmoprimci, posebno na trzistu zajmova sa visokom polugom i u ekonomijama u razvoju, mogu da prikupe novac po kamatnim stopama koje nisu mnogo vece od onih po kojima se americka vlada moze zaduzivati.
Danasnji balon svega naduvali su izuzetno niske kamatne stope koje je proizvela ogromna kolicina stampanog novca centralne banke kao odgovor na pandemiju koronavirusa. Ovo postavlja pitanje sta se desava kada prijatna muzika sa lakim novcem prestane i kamate pocnu rasti. Dosadasnja iskustva sugeriraju da ce, kada se to dogodi, mehurici poceti da pucaju, a trzisne ekonomije u nastajanju ce zapasti u ozbiljne probleme dok se novac vraca u Sjedinjene Drzave.

Osnovni problem sa Bidenovim paketom stimulativnih budzeta od 1,9 biliona dolara je taj sto rizikuje da stvori upravo takav scenario rasta americkih kamatnih stopa koji ce rasprsnuti sve balone. To cini rizikujuci od ozbiljnog pregrevanja americke ekonomije.

U vreme kada americka ekonomija jos uvek prima izvanrednu podrsku monetarne politike i u vreme kada je karakterise znacajna nagomilana potraznja domacinstava zbog ranijeg zakljucavanja koronavirusa, Bajdenov podsticaj podrazumeva da ce americka ekonomija dobiti fiskalnu podrsku koja iznosio bi zapanjujucih 13 procenata velicine americke ekonomije. Buduci da je vise od tri puta veci od Obaminog budzetskog podsticaja za 2009. godinu, tesko je videti kako Bajdenov podsticaj nece dovesti do procvata americke ekonomije kasnije ove godine, sto ce zauzvrat dovesti do pregrevanja.

Iako nas predsedavajuci Federalne rezerve Dzerom Pauel neprekidno uverava da podsticaj budzeta Bidena ne rizikuje vecu inflaciju, budni obveznici ocigledno ne dele njegovo misljenje. Od pocetka godine povecali su kljucnu desetogodisnju stopu americkih drzavnih obveznica sa ispod 1 odsto na vise od 1,6 odsto. Postoji stvarni rizik da bi, ukoliko Federalne rezerve i dalje budu uskracivale inflaciju, budzetski obveznici mogli da podstaknu dugorocne kamatne stope u SAD-u sve vece u ocekivanju jos vece inflacije.

Krajem 2008. godine, kraljica Elizabeta II slavno je pitala svoje savetnike zasto je niko nije upozorio na pucanje americkog balona na trzistu stanova i kredita. Nakon tog nedavnog iskustva, danasnji kreatori politike nemaju opravdanja da ne predvidjaju stvarni rizik da bi pucanje jos veceg balona moglo da stvori pustos na globalnoj ekonomiji. Moze se samo nadati da kada pukne svetski balon, oni ne budu uhvaceni tako ravnih nogu kao kreatori ekonomske politike 2008. pucanjem balona na americkom trzistu stanova.